Замовити дзвінок Instagram

Ми те, що ми п’ємо: як правильно вибрати воду

Колись вода стала колискою життя — і сьогодні життя неможливе без води. Щоб підтримувати здоров’я і мати чудовий вигляд, необхідно пити в достатній кількості. Здавалося б, що може бути простіше: у магазинах представлений величезний вибір бутельованої води — купуй будь-яку й пий. Однак далеко не кожна вода буде дійсно корисною. Давайте розберемося, на що потрібно звернути увагу перед купівлею.

Зустрічаємо по одежі

Починати знайомство з водою слід з етикетки. На ній повинна бути зазначена вся необхідна інформація: тип води, хімічний склад, дата розливу, об’єм, спосіб і місце видобутку, адреса виробничих потужностей тощо. Усі дані мають бути нанесені машинним (типографським) способом, легко читатися. Якщо якась частина інформації на етикетці відсутня, від купівлі краще відмовитися.

Ще один важливий параметр — зовнішній вигляд води. Вона повинна бути чистою і прозорою. Якщо допускається випадання осаду, про це також має бути сказано на етикетці. Наявність видимих домішок, незвичайний колір — показники того, що вода неналежної якості чи неправильно зберігалася, а отже, користі для здоров’я не принесе.

Класифікація води

За способом добування вода буває:

  • артезіанська — з підземних джерел;
  • джерельна, озерна, річкова — з поверхневих джерел.

Артезіанська вода краща для вживання, оскільки має максимально збалансований природний склад і очищається природним шляхом за рахунок глибокого залягання. Чим глибша свердловина, тим чистіша й корисніша буде вода.

За ступенем мінералізації вона буває:

  • мінеральна — понад 0,5 г/дм³;
  • слабо мінералізована — до 0,5 г/дм³.

Мінеральна, у свою чергу, ділиться на:

  • столову — з мінералізацією до 1 г/дм³. Саме її ми найчастіше вживаємо для пиття і приготування їжі;
  • лікувально-столову — з мінералізацією до 10 г/дм³. За її допомогою можна вирішити деякі проблеми шлунково-кишкового тракту, відновити стан після отруєння. Таку воду не кип’ятять;
  • лікувальну — з мінералізацією понад 10 г/дм³. Зазвичай таку воду п’ють у санаторіях на джерелах, наприклад у Трускавці. Її прийом призначається лікарем і ведеться курсами.

Крім того, вода буває газованою і негазованою. За рахунок додавання діоксиду вуглецю вода зберігається трохи довше, при цьому її якість і корисні властивості не змінюються. Однак, якщо планується тривале регулярне вживання, краще зробити вибір на користь води без газу.

Хімічний склад

У природному стані вода насичена різними солями й мікроелементами. Деякі з них корисні для організму, інші — ні. У процесі очищення якість води може постраждати, оскільки зі шкідливими солями з її складу виводяться і корисні. Тому обов’язково поцікавтеся хімічним складом. Орієнтуйтеся на такі показники:

  • солі магнію — 20–30 мг/л (але не менш ніж 10 мг/л);
  • солі кальцію — 40–80 мг/л (але не менш ніж 20 мг/л);
  • жорсткість води — не вище 4 ммоль/л;
  • сухий залишок — не вище 1000 мг/л.

У середньому термін зберігання бутельованої води становить 6–12 місяців, лікувальна вода зберігається менше — до 3 місяців.

ZARO’S: від природи з любов’ю

Артезіанська мінеральна вода ZARO’S — оптимальний вибір для щоденного вживання. Її хімічний склад і смак збалансовані найчистішою природою Криту, ми лише допомогли їй потрапити до вас на стіл. Подбайте про своє здоров’я, обираючи якісну воду для пиття!