Замовити дзвінок Instagram

Три міфи про питний режим під час тренувань: як пити воду правильно

Питний режим під час тренувань оповитий міфами не менше, ніж історія Стародавньої Греції. На відміну від легенд про богів, ці міфи стосуються нас і нашого здоров’я. Давайте розбиратися, де в них правда, а де домисли.

Міф 1. Якщо пити на тренуванні, не схуднеш

Ідея подобається прихильникам швидкого схуднення. Під час тренування вода виводиться з потом, диханням. У кожних 500 г, втрачених за тренування, приблизно 378 г — це вода. Якщо ваша мета — хвилина тріумфу на вагах, не пийте під час тренування. Однак ми рекомендуємо не ризикувати здоров’ям.

Вода становить 2/3 нашого організму й виконує багато функцій:

  • наповнює клітини й підтримує біохімічні процеси в них;
  • доставляє корисні речовини й виводить продукти розпаду із клітин;
  • забезпечує біохімічні процеси в мозку;
  • підтримує потрібний об’єм крові;
  • виводить з організму зайве тепло.

Якщо води в організмі мало, він працює в екстремальному режимі, на межі можливостей. Мозок через силу обробляє інформацію і погано координує рухи. Ви можете травмуватися буквально на рівному місці. У спеку ризикуєте одержати тепловий удар. Чи варте нетривале схуднення таких жертв?

Міф 2. Додаткова вода збільшує навантаження на серце

Чим менше води, тим менший об’єм крові, а отже, менше роботи серцю. Звучить логічно, якщо не розібратися в деталях.

Вода входить до складу плазми крові. У разі зневоднення зменшується об’єм плазми, проте кількість інших речовин не скорочується — збільшується їх концентрація. Кров стає густою і в’язкою. Серцю потрібно скорочуватися частіше й сильніше, щоб її перекачати. Приблизно +5 ударів за кожен втрачений відсоток води.

Кров по судинах тече повільніше, а отже, м’язи, органи одержують менше кисню і корисних речовин. У них довше затримуються токсичні продукти розпаду. Через це м’язи працюють погано, нервова система дає збої. Досить втратити 3% об’єму плазми, щоб відчути слабість, апатію, головний біль.

Міф 3. Не пийте воду — спітнієте і втратите корисні солі

У першу чергу хлорид натрію, який бере участь у передачі нервових імпульсів. Меншою мірою — магній і калій, що підтримують нормальну роботу м’язів, у тому числі серця.

Як показують дослідження, у літрі поту міститься до 3 г хлориду натрію. За добу потрібно зійти п’ятьма літрами поту, щоб втратити дійсно значущу кількість солей. Вам це не загрожує, якщо ви не спортсмен-олімпієць, який тренується в 50-градусну спеку.

Втрачені з потом речовини повертаються з їжею протягом дня. Природна мінеральна вода ZARO’S забезпечить потрібними речовинами вже на тренуванні.

Правила питного режиму на тренуванні

  1. Ніколи не починайте тренування, якщо відчуваєте спрагу. Спрага говорить про те, що ви вже втратили близько 1% води. На тренуванні ви втратите ще більше.
  2. За пів години до тренування випийте 0,5 л води невеликими ковтками.
  3. Під час тренування робіть по два-три невеликі ковтки води в перервах. Не випивайте одразу багато, інакше доведеться працювати з переповненим шлунком, а це некомфортно.
  4. Ураховуйте інтенсивність тренувань: під час бігу, танців та інших аеробних навантажень вода виводиться швидше, ніж під час анаеробних (заняття в тренажерному залі).
  5. Ураховуйте пору року: у спеку пити хочеться більше.

Добова норма води

Середня норма для дорослої здорової людини середніх років, яка тренується собі на втіху, становить 30–40 г на 1 кг ваги. Тобто в день чоловікові вагою 70 кг рекомендується пити 3,7 л води, жінці — 2,7 л.

З віком в’язкість крові збільшується, тому в день потрібно випивати води більше, ніж зазвичай, навіть якщо не дуже хочеться. Люди старшого віку відчувають спрагу пізніше, ніж вона настає. Це ж правило стосується і дітей.

На потребу у воді впливають захворювання. Наприклад, у разі цукрового діабету пити хочеться частіше, ніж зазвичай.

Звісно, звертайте увагу на якість води. Природна вода зі збалансованим складом подарує здоров’я і відновить сили буквально з перших ковтків.